Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Maksuhäiriöinenkin voi saada opintolainaa

Asuntohakemus voi silti tyssätä pieneenkin pikavippiin.

Vastoin yleistä uskomusta myös maksuhäiriöinen opiskelija voi saada opintolainan valtiontakausta. Takaus voi onnistua, jos maksuhäiriö on yksittäinen, määrältään vähäinen ja sen rekisteröinnistä on kulunut kohtuullisen pitkä aika.

"Meidän tietoomme tulee vain muutamia maksuhäiriötapauksia vuodessa. Tähän varmaankin vaikuttaa se, että maksuhäiriöiset opiskelijat eivät edes hae lainan takausta", Tampereen yliopiston opintotukipäällikkö Eini Mäkelä sanoo.

Viime vuonna noin 3 100 lainan hakijalla oli opintolainan valtiontakauksen myöntämiseen vaikuttava maksuhäiriö Suomessa. Heistä kahdeksan prosenttia oli yliopisto-opiskelijoita.

"Jos maksuhäiriö löytyy, opiskelijalle lähetetään selvityspyyntö. Noin kymmenelle prosentille maksuhäiriötapauksista voidaan lainatakaus kuitenkin myöntää tämän selvityksen perusteella", Kelan opintotukitoimiston etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen sanoo

Lainaa voi saada myös, jos hoitaa maksuhäiriön aiheuttaneen velan. Jos opiskelijalla ei ole rahaa velkojensa hoitamiseen, kunta voi myöntää sitä varten toimeentulotukea. Toimeentulotukea haettaessa opintolaina lasketaan opiskelijan tuloksi, vaikka hän ei olisi nostanut lainaa, paitsi jos opiskelija ei ole oikeutettu opintolainaan.

"On epäkohta, että vain opiskelijat pakotetaan ottamaan lainaa. Jos lainaa ei saa, pystyy saamaan toimeentulotukea. Vaikka en itse hävittäisi luottatietojani tuon takia, epäkohta poistuu sitä nopeammin, mitä useampi radikaali niin tekee", Tamyn hallituksen kv-vastaava Antti Koikkalainen vinkkaa.

Maksuhäiriö vaikuttaa myös esimerkiksi pankissa ja asuntotoimistossa asioimiseen. Häiriö estää luottokortin hankkimisen ja voi vaikeuttaa lainan ja asunnon saamista. Opiskelija-asuntosäätiöt saavat evätä oman harkintansa mukaan asuntohakemuksen pienenkin maksuhäiriön takia.

"Vuokrasuhde kuuluu sopimusvapauden piiriin", luottotietoja rekisteröivän Suomen Asiakastiedon lakiasiainpäällikkö Juuso Jokela sanoo.

Toas ei tarkasta asunnon hakijoiden luottotietoja säännönmukaisesti, toisin kuin useimmat isot opiskelija-asuntotoimistot.

"Tarkastamme luottotietoja vain satunnaisotoksella. Vain yksittäisiä luottohäiriöitä paljastuu. Jos maksuhäiriö on ihan tuore tai kohdistuu asumiseen, asuntoa ei saa", Toasin talouspäällikkö Jari Kivipelto sanoo.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Nelli Salmi, kuvitus

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto