Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Levyarvio: Kauko Röyhkä ja Riku Mattila

Tarinaniskijä ja kitaravelho fiilistelevät

Kauko Röyhkä ja Riku Mattila tehtailivat 1980-luvulla viisi Röyhkä-albumia ja kiertelivät maata Narttu-yhtyeen riveissä. Kun tiet erkanivat, Röyhkä jatkoi soolouralle. Mattilan kädenjälkeä on puolestaan sittemmin kuultu muun muassa 22 Pistepirkon, Kolmannen Naisen, Ismo Alangon ja Lauri Tähkän tuotoksilla.

Viisi vuotta sitten parivaljakko palasi yhteen ja perusti akustisen duon. Homma jäi hautumaan vielä muutamaksi vuodeksi, joiden aikana duo muuttui bändiksi, kun levylle kutsuttiin lopulta soittamaan kymmenkunta ammattimuusikkoa Samae Koskisesta Teho Majamäkeen.

Nyt julkaisukuntoon saatu levy on lukuisista vierailijoistaan huolimatta ennen kaikkea Röyhkän ja Mattilan luomus, ja se on perusvireeltään selvän akustinen. Tunnelmaa ei päästetä missään vaiheessa karkaamaan rockin taajuuksille, vaikka sähkökitara ja urkusoundit värittävätkin osaa maisemasta.

1990-luvulla Finlandia-palkinnostakin taistellut Röyhkä on aina ollut tarinankertojatyyppiä, mikä välittyy tälläkin levyllä. Paikoitellen hän puhuu tarinamaiset tekstinsä laulamisen sijaan ja eläytyy niihin kuin näyttelijä. Ei lainkaan huono ratkaisu.

Tekstit ovat tuttua Kakea. Vakioaiheita ovat taiteilijan hedonistinen kaipuu naisten, päihteiden ja nuoruuden rientojen pariin. Kiero huumorikin on vahvasti esillä, sillä juttua irtoaa niin sikiöiden multaisista luista kuin syöpälasten rahaston huijaamisestakin.

Sävellyksiltään levy on yllättävän monipuolinen: mukana on jos jonkinnäköistä puhallinta, taustahyminää ja tietysti Mattilan vahvoja kitarasuorituksia. Meno vaihtelee vahvasti Dylania huokuvasta folkista aina iloiseen funk-jamitteluun ja tummanpuhuvaan synkistelyyn.

Parhaimmillaan kaksikko on toisaalta Helvetin ja Välitilan kaltaisissa unenomaisissa tunnelmapaloissa, toisaalta Ilman sua -biisin edustamassa eskapismin ylistämisessä. Pelkkää mannaa levy ei kuitenkaan tarjoa, sillä kokonaisuuden toivoisi olevan hitusen yhtenäisempi.


Olli Koikkalainen


Kauko Röyhkä ja Riku Mattila. Ranka Recordings 2008. Levy julkaistaan 6. helmikuuta.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto