Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kolumni: Asioiden oikea laita

Harjaamisen ammattilaiset

Työtehtävien ja ammattinimikkeiden kirjo on käynyt niin moninaiseksi, että usein joutuu hiljentymään oman tietämättömyytensä edessä. Näin voi käydä esimerkiksi päivittäistavarakaupassa, kun vertailee keskenään professional-hammasharjoja.

Kuka harjaa työkseen hampaita? Asiakkaiden suuhygieniasta huolehtiminen on osa työnkuvaa vanhusten ja vaikeavammaisten avustajilla sekä hammashoitajilla, jotka esittelevät koululaisille, kuinka hampaat harjataan. Myös sirkuselefanttien kouluttajat harjaavat asiakkaidensa hampaita, mutta päivittäistavarakauppojen harjat ovat liian pieniä tähän tarkoitukseen. Itse asiassa professional-hammasharjojen pakkauksissa annetaan ymmärtää, että ne on suunniteltu omien hampaiden harjaukseen.

Maamme yhdessäkään ammattioppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa ei ole linjaa, joka valmistaisi nuoria hampaidensa harjaukseen. Opetusministeri Sari Sarkomaan pitäisi puuttua ongelmaan: ammattioppilaitosten pitää alkaa kouluttaa hampaiden harjaajia ja yo-hampaiden harjaajia sekä ammattikorkeakoulujen dentonomeja. Maakuntakeskusten vetovoimaa voi lisätä perustamalla yliopistojen humanistisiin tiedekuntiin hampaiden harjauksen tutkimuksen laitoksia.

Syksyn ja kevään yhteishaun aikaan sanomalehdet täyttyisivät mainoksista, joissa säihkyvähampaiset nuoret kehottavat tekemään kirkkaan valinnan: opiskele dentonomiksi Peräseinäjoella. Alan suomalainen perusteos "Ientulehduksia -suuhygienia yhteiskunnan murroskausina" kuluisi useiden akateemiseen maailmaan halajavien ikäpolvien herkissä käsissä.

Jotta taloutemme pysyisi kiristyvästä kansainvälisestä kilpailusta huolimatta vakaalla kasvu-uralla, ammattimaista ajattelua on syytä laajentaa hampaiden harjauksesta muuallekin ehostautumissektorille, kuten huulten rasvaamiseen ja kainaloiden pesuun. Uusia innovaatioita voisivat olla Serla professional -wc-paperi, Women ultra pro -terveyssiteet ja Sulttaani grande pro special -kondomit.


Antti Kivimäki
vapaa toimittaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto