Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskelijakisojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti

Amerikkalaisen jalkapallon lisäksi opiskelijoiden Suomen mestaruutta tavoitellaan 18 muussa lajissa.

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus toimi torstaina 8.3. näyttämönä opiskelijoiden amerikkalaisen jalkapallon SM-liigan otteluille. Tanner tömisi, kun Tampereen korkeakoulujen amerikkalaisen jalkapallon joukkue TCFA Rotwalli otti yhteen Jyväskylä Renegadesin ja Wasa Dogsien kanssa.

Paikan päälle oli saapunut satakunta henkeä kannustamaan kotijoukkuetta, ja kuuluttajan avustuksella saatiin välillä ihan kiitettävästi ääntä aikaiseksi. Rotwallin puuhamies Jukka Springare oli tyytyväinen järjestelyihin.

"Puitteet Pirkkahallissa ovat hienot, mutta se sijaitsee vähän kaukana korkeakouluista. Kyllä porukka silti löysi hienosti tiensä paikalle."

Kannustus tuotti tulosta ja Rotwalli oli murskaavan ylivoimainen: Jyväskylä kaatui lukemin 33-0 ja ajoittain pirteästi pelannut Vaasa lopulta selkeästi numeroin 49-12. Hyvää tulosta selittää kotikenttäedun lisäksi se, että molemmat vierasjoukkueet olivat liikkeellä vajaalla miehistöllä.Amerikkalaisen jalkapallon korkeakoululiiga on poikkeuksellinen, sillä muissa lajeissa ei toistaiseksi erillisiä opiskelijaliigoja järjestetä. Sen sijaan opiskelijat kisaavat Suomen mestaruuksista turnausmuotoisissa OSM-kisoissa.

"Aikaisemmin nämä tunnettiin nimellä akateemiset mestaruuskisat, mutta silloin mukana oli vain pari hassua lajia. Määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, tänä vuonna kisakalenterissa on 19 lajia", Opiskelijoiden liikuntaliiton palvelukoordinaattori Jenny Söderman kertoo.

Myös osallistujamäärät ovat kasvaneet tasaisesti. Suosituimpia ovat isot palloilulajit, joilla on paljon harrastajia, kuten jalkapallo ja futsal.

"Ultimate ja lentopallo ovat myös vakiolajeja, joihin löytyy jengiä vuodesta toiseen", Söderman kommentoi.

Tampereella maalis-huhtikuun vaihteessa järjestettävien lentopallon OSM-kisojen kisapäällikkö Henna Korpiniemi on samaa mieltä.

"Järjestämme kisat Hervannassa kolmatta kertaa, ja joka kerralla kisat ovat kasvaneet. Viime vuonna mukana oli 17 joukkuetta, nyt toivottavasti enemmän."Perinteisten pallopelien lisäksi opiskelijoiden SM-kisoja järjestetään eksoottisemmissakin urheilulajeissa.

Yksi mielenkiintoisimmista tuttavuuksista on syyskuussa osana Lost in Kajaani -tapahtumaa järjestettävä seikkailu-urheilukilpailu. Kaksipäiväisessä koitoksessa joukkueet suunnistavat pääasiassa pyörillä rastilta toiselle ja suorittavat seikkailuhenkisiä tehtäviä. Aika ratkaisee voittajan ja virheellisistä rastisuorituksista tulee sakkoa.

"Tehtävissä liikutaan maalla, merellä ja ilmassa, kiipeillään ja liikutaan köysillä. Luvassa on myös joitakin yllätyksiä", tapahtumakoordinaattori Teemu Takalo kertoo.

Kohtuullisen peruskunnon omaava pystyy suorittamaan kisan ilman aikaisempaa kokemusta.

Kahden hengen tiimein kilpailtavassa sarjassa otetaan rennommin, kun taas kolmen hengen joukkueiden extremely lost -sarjassa kisataan titteleistä tosissaan.

Samanlainen jako löytyy useimmista opiskelijoiden SM-kisoista. Kilpasarjassa lajin harrastajat ottavat mittaa toisistaan kovatasoisissakin otteluissa, kun taas rentosarjaan voi osallistua myös ilman aikaisempaa kokemusta. Useimmiten kisoihin kuuluu myös kisabileet ja muita oheistapahtumia.Vaikka tunnelma opiskelijaurheilijoiden kesken on yleensä rento, kentällä kilpaillaan tosissaan. TCFA Rotwalli lähtee maalis-huhtikuun vaihteessa Turkuun amerikkalaisen jalkapallon OSM-kisoihin haastamaan Turun perinteikkäät jenkkifutisjoukkueet.

"Tavoite on murskata turkulaiset niin henkisesti kuin fyysisestikin", Springare virnistää.


Juho-Matti Paavola, teksti ja kuvaOpiskelijakisojaEräitä tulossa olevia kilpailuja vuonna 2012:16.-18.3. Talviuinti, Nokia31.3.-1.4. Amerikkalainen jalkapallo, Turku31.3.-1.4. Lentopallo, Tampere11.-12.4. Jääkiekko, Turku14.4. Ultimate, Tampere20.-22.4. Salibandy, Tampere27.-29.4. Futsal, Jyväskylä3.-4.5. Jalkapallo, Vierumäki18.8. Maraton, HelsinkiElo-syyskuu Pesäpallo, Seinäjoki25.-26.8. Olympialuokan soutu (iso vene 2000m), Valkeakoski25.8. Maastopyöräily1.-2.9. Olympialuokan soutu (500m) Espoo21.-22.9. Seikkailu-urheilu, KajaaniLisätietoja:

http://www.opiskelijaliikunta.fi/

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto