|
Rock ja naiset on edelleenkin monelle yhtälö, jota pitää korostaa erikoisuutena. Kun musiikillista osaamistaan joutuu todistelemaan, voi joillekin naispuolisille rokkareille pintaan nousta vitutus. Sen sijaan Naiskulttuuripäiviä järjestäneet rokkimimmit valitsivat teemaksi sanan Rokitus.
Nelipäiväiseksi laajentunut tapahtuma sisältää keskustelua sukupuolesta, tasa-arvosta ja naisten roolista musiikkimaailmassa. Tärkeintä ei kuitenkaan ole istua ja puida asioita, vaan toimia. Rokitus haluaa saada naiset mukaan miesvaltaiseen musiikkibisnekseen.
"Halusimme, että luentojen kuuntelemisen lisäksi ihmiset voivat myös osallistua. Tee se itse -työpajat ovat myös hyvä tapa päästä kokeilemaan sellaista, mitä ei aiemmin ole uskaltanut yrittää", tapahtuman toinen projektisihteeri Maija Repo kertoo.
Tarjolla on neuvoja tapahtumien tuottamiseen ja tiskijukan uralle. Molemmat alat ovat vahvasti miesten käsissä, vaikkei Revon mukaan näin tarvitsisi olla.
"Dj-työpajassa opitaan perusjutut levyjen soittamisessa tarvittavasta tekniikasta. Monille juuri tekniikka saattaa olla kynnyskysymys, vaikka tärkeintä on kuitenkin kiinnostus musiikkiin" , itsekin dj-keikkoja tekevä Repo rohkaisee.
Ramppikuumeen voi voittaa myös lauantaina kahvila Hertassa järjestettävässä avoimessa keskustelutilaisuudessa. Sinne voi tulla pitämään puheenvuoron omista musiikillisista kiinnostuksenkohteistaan.
Repo järjestää Tamyn Naiskulttuuripäiviä yhdessä Pieta Hyvärisen kanssa. Myös elokuvakerho Monroe, Tampereen Amnesty sekä nais- ja miestutkimuksen ainejärjestö NaMi ovat olleet mukana luomassa tapahtumia. Ohjelmalehtinen onkin täynnä menoa keskiviikkoaamusta lauantai-iltaan. Päivä voi alkaa vegaanisella brunssilla ja jatkua kansantanssitunnilla tai kirjailtamassa. Tarjolla on myös musiikkidokumentteja, jotka kertovat naistoimijoiden kautta niin punkin kuin hiphopinkin historiaa.
Kaiken kulttuuritarjonnan keskellä ei sovi unohtaa pientä politisoitumista. Naiskulttuuripäivien pääseminaarissa keskiviikkona puretaan myyttiä musiikin sukupuolettomuudesta ja torstaisessa paneelikeskustelussa paneudutaan naisten rooliin arabikevään vallankumouksissa.
Mitä ikinä neljän päivän tapahtuman aikana tehdäänkin, se liittyy musiikkiin. Viisaasti valittu yläotsikko, sillä harvemmin naiseuteen ankkuroituvilla teemapäivillä on nähty tekemistä aina levynvaihtotorista musiikkivisailuun. Nyt 31. kertaa järjestettävä perinteikäs tapahtuma saa uutta väriä.
"Musiikki on aihe, joka koskettaa monenlaisia ihmisiä sukupuoleen katsomatta. Mainitaanhan tapahtuman nimessäkin jo kulttuuri, joten halusimme panostaa nimenomaan monipuoliseen kulttuuriohjelmaan", Repo perustelee.
Tietysti tarkoituksena on myös nostaa esiin naisten tekemää kulttuuria. Yksi Naiskulttuuripäivien päätapahtumista on torstaina Telakalla järjestettävä Rokitus-klubi. Tuolloin lavan valtaavat vaihtoehtoista rokkia soittava Euforia ja garagepunkille uskollinen The Splits!
Naiskulttuuripäivien esiintyjiksi on haluttu nostaa naisia. Repo muistuttaa, että naissukupuolen korostamisella on kaksi puolta. Se saattaa olla kategorisoivaa ja toiseuttavaa - on olemassa erikseen bändejä ja tyttöbändejä. Toisaalta naissukupuolen korostaminen voi myös olla tarpeellista, sillä naiset ovat edelleen musiikkimaailmassa vähemmistössä.
"Haluamme tämän tapahtuman avulla luoda näkyvyyttä naismuusikoille sekä inspiroida ihmisiä musiikin tekemiseen itse. On eri asia, tuleeko tytöttely ylhäältäpäin, vai onko kyse siitä, että tuodaan ylpeänä esiin naisten tekemää musiikkia."
Annastiina Airaksinen, teksti
Sari Markus, kuva
Tamyn Naiskulttuuripäivät 28.-31. maaliskuuta ympäri Tamperetta.
http://www.tamy.fi/naiskulttuuripaivat
Keskiviikkoisin kaikki on sallittu - erityisesti naisille!
Anything Goes Wednesday w/ Eki Vilén.
Open stage, performance, blues ja jopa jamit.
28.3. kello 21-23, Bar Alanya, Satakunnankatu 26
ROKITUS-klubi
Lavalle astuvat Euforia ja The Splits!
29.3. kello 21-02, Telakka, Tullikamarin aukio 3
Vallatonta musiikkia-luento,
30.3. kello 11-12 , ls 109, Virta, Ã…kerlundinkatu 5
Say My Name (Hollanti 2009).
Elokuva kertoo naisista, joille räp on elämä.
31.3. kello 15-17:30, Kulttuurikahvila Hertta, Näsilinnankatu 22
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen