Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mitä vittua? Miksi nikotiinipurkkaa saa mainostaa vapaasti?

Suomessa on tehty ansiokasta työtä taistelussa tupakointia vastaan. Kuitenkin Tampereella on viime aikoina näkynyt kadun varsilla ja busseissa kirkkaan keltaoransseja mainoksia, joissa mainostetaan nikotiinipurkkaa.Fimean yliproviisori Krisiina Pellas, kun tupakka-aski ei saa olla edes kaupassa näkyvillä, miksi nikotiinipurkkaa saa mainostaa katukuvassa?

Myyntiluvallisia lääkkeitä koskee lääkelaki ja siellä markkinoinnin pykälät. Niitä markkinoidaan lääkelain mukaisesti.Millaista harkintaa käytetään, kun määritellään, että jotain tuotetta pidetään lääkkeenä? Eihän tupakointi ole sairaus?

Siinä hoidetaan riippuvuutta. Kun lääkkeelle annetaan myyntilupa, tarvitaan laaja tieteellinen dokumentaatio, jossa on todettu teho ilmoitettuun käyttöön. Lääkkeestä tehdään myös hyötyriskiarviointi. Valmisteen hyödyllisten vaikutusten suhde sen laatuun, turvallisuuteen ja tehoon liittyviin riskeihin tulee olla positiivinen.

Itsehoitolääkkeiden markkinointi väestölle on sallittua. Yleensä lääkkeitä saa myydä vain apteekissa, mutta nikotiinia sisältäviä lääkevalmisteita voi luvalla myydä yli 18-vuotiaille.

Fimean toimivaltaan kuuluu valvoa markkinointia. Tietenkin markkinoinnissa luodaan mielikuvia. Me arvioimme sitä, että markkinointi ei ole harhaanjohtavaa. Mitään kilpailuja, kylkiäisiä tai tarjouksia lääkkeistä ei voida tehdä. Lääkkeiden markkinoinnille on normit, jotka ovat erilaisia kun muilla tuotteita.Eikö nikotiinivalmisteita mainostamalla voida käänteisesti mainostaa tupakkaa, kun niissä kuitenkin puhutaan tupakasta?

Nikotiinivalmisteiden siirtymisellä laajempaan myyntiin on yritetty edistää kansanterveyttä. Nyt kun tupakan mainonta on tiukentunut, meille on tullut aloitteita, joissa on esitetty huomioita siitä, että nikotiinivalmisteet saavat olla näkyvillä.Samuli HuttunenMikä sinua rassaa yliopiston käytävillä kulkiessasi? Vinkkaa aviisi@uta.fi - otamme selvää!

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto