Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kulmahuone: Mitä hallituksenkehysriihestä jäi opiskelijan käteen?

Suomen hallitus sai kehysriihensä puitua torstaina 22.3.2012. Neuvotteluissa päätettiin valtiontalouden sopeuttamisesta, joka toteutetaan pääosin veroja korottamalla ja muutamia etuuksia leikkaamalla. Opiskelijat säästyivät suurilta leikkauksilta, vaikka etukäteen pelättiin jopa mahdollisia toimeentulon heikennyksiä tai koulutuksen muuttumista maksulliseksi.

Kokonaan ilman omaansa opiskelijat eivät kuitenkaan selvinneet: neuvottelutuloksen mukaan vuoden 2014 alusta on luvassa kustannusneutraali uudistus opintotukeen, minkä on tarkoitus lisätä kannustavuutta ja näin lyhentää opintoaikoja. Jää nähtäväksi, mitä toimenpiteitä uudistus pitää sisällään. Kannustavuus ja kustannusneutraalius ovat vähintäänkin haastava yhtälö, mikä viittaisi siihen, että esimerkiksi kuukausittaista viiden opintopisteen vaatimusta voitaisiin ehkä kiristää joillakin kymmennyksillä. Korotuksia tukeen ei ainakaan ole tulossa lukuun ottamatta indeksiin sitomista syksyllä 2014, mikä sekin oli jo melko hyvä saavutus viime kevään hallitusohjelmassa.Toinen koulutus- ja tiedepoliittisesti huomionarvoinen kohta riihen tuloksissa on yliopistoindeksin jäädyttäminen vuodeksi 2013. Avattuna tämä tarkoittaa sitä, että indeksiä, jonka mukaan yliopistoille vuosittain jaettava rahoitus määritellään, ei tarkisteta vuonna 2013. Tampereen yliopistossa kustannusvaikutus vastaa yhtä keskikokoista yksikköä, eli mistään pienestä leikkauksesta ei ole kyse. Yksikköjen lakkautuksia tuskin tullaan näkemään, mutta jostain on kuitenkin nipistettävä. Toivottavaa tietysti olisi, etteivät säästöt vaikuttaisi opetuksen laatuun tai kurssitarjontaan. Massaluentoja ja kursseille jonotusta saattaa kuitenkin olla edessä, koska rahoituksen määrä ei seuraa kustannustason kohoamisen mukana.

Tällä kertaa selvittiin ennakko-odotuksiin nähden vähällä. Talouden kehykset menoille ja tuloille on määritelty jäljellä olevan vaalikauden ajaksi, joten seuraavina parina vuotena ei pitäisi olla isoja yllätyksiä tulossa, ellei maan taloustilanteessa tapahdu mitään ennakoimatonta.

Varuillaanolo kannattaa silti erityisesti opintotuen suhteen, sillä kannustaa voi sekä kepillä että porkkanalla. Tulevia opiskelijasukupolvia ei joka tapauksessa käy kateeksi, varsinkin jos talouskriisi ei taltu. Neljän vuoden kuluttua seuraavassa kehysriihessä edessä voi olla jotakin vaikeammin nieltävää.Pekka Suhonen

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen varapuheenjohtaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto