Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vaikea ymmärtää, miksi Rouva Presidentti on tehty

Jos tiedät Tarja Halosen olleen presidentti ja omistavan kaksi kissaa, olet nähnyt jo kaiken Rouva presidentti -dokumentissa esitettävän.

Tarja Halonen oli Suomen tasavallan presidentti. Hänellä on kaksi kissaa.
Tarja Halonen oli Suomen tasavallan presidentti. Hänellä on kaksi kissaa.

Rouva Presidentin mainosjuliste lupaa kertoa presidentin työstä ja naisesta työn takana. Lupauksia ei 80 minuutin kuluessa kuitenkaan lunasteta. Opinto-ohjauksen ammattinvalintavideoksi dokumentista ei ole, sillä lähinnä Tarja Halonen nähdään istumassa eri kokouksissa. Itse työstä tai aikaansaannoksista ei muodostu selkeää kuvaa.

Myöskään yksityishenkilönä Halosesta ei ole taltioitu kiinnostavaa materiaalia. Lähinnä Halonen jutustelee kissoistaan tai keventää kokousten tunnelmaa sanaleikeillä.

Koska selkeää tarinaa ei synny näytettävästä materiaalista, katsojan on muodostettava syy-seuraus-suhteet itse. Halonen näyttäisi muutaman kädenliikkeen ja puolisonsa puheen keskeytyksen perusteella pitävänsä valtaa myös kotona. Sen kaltaisiin tulkintoihin on ohjaaja Aleksi Bardy varmaankin toivonut katsojan päätyvän. Vaikea sanoa, minkälaiset sopimukset kuvaamisesta ja näytetystä materiaalista ovat sitoneet tekijöitä. Valtakoneiston taakse katsominen näyttää sanovan, että ulkopuolisilla silmäpareilla ei ole sinne asiaa.Kerkko Koskisen musiikki enteilee koko ajan jotain tapahtuvaksi, mutta muodollisuus pitää pintansa. Parhaimpia kohtia ovat tunnelmapalat, joissa kuvataan ihmisten jonottamista tai valmistautumista tilaisuuksiin. Sympaattisimmillaan dokumentti saa tallennettua eläkkeelle jääjän haikeutta työtään kohtaan.

Kuvauskohteen esittelyksi on alkuun valittu vanha taltiointi, jossa silloiselta Seta:n puheenjohtaja Haloselta kysytään hänen seksuaalista suuntautumistaan. En ymmärrä miksi. Alkukuva tiivistää koko dokumentin kestävän hämmenyksen: Kenelle tämä on tehty?Sanna-Kaisa Lähdeaho

**Rouva Presidentti, ohjaaja: Aleksi Bardy. 2012.| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (14.04.12, kello 4:05)

    "Latteahan Halosen kausi oli, sekä ulkona (lattea Pikkupavusta) että sisällä (mokaa kansliasta)."

    Aluksi tuli mieleen, että ehkä tämä on tehty siksi, että ohjaaja Bardilla on puolueen jäsenkirja. Eräässä haastattelussa hän kuitenkin tunnusti, että ei ole (vaan hänen puolueensa on yksi toinen, vähän samassa suunnassa).

    Ehkä Bardy halusi tiivistää vuodet 2000-2011, yhden vuosikymmenen, joka oli kaikille eläville tärkeä, yhdellä, vähän aiheen kiertävällä tavalla. Tai sitten tästä tulee materiaalia Pauligin Presidentti-mainokseen, jossa kuvataan yhtä "käsityöläistä" työssään, joka työskentelee "samalla tinkimättömyydellä, jolla valmistetaan maailman paras kahvi." Latteahan Halosen kausi oli, sekä ulkona (lattea Pikkupavusta) että sisällä (mokaa kansliasta).
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto