Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tampereen kunnallispolitiikka kaipaa opiskelijoiden ääniä

Joka kuudes tamperelainen on opiskelija. Silti kaupunginvaltuustoon valittiin viime vaaleissa vain kuusi alle 30-vuotiasta edustajaa. Mitä mieltä kunnallispolitiikassa vaikuttamisesta ovat nuoret opiskelevat valtuutetut?

Olli-Poika Parviainen (vihr.), Tiina Elovaara (ps.) ja Ilkka Sasi (kok.) ovat Tampereen kaupunginvaltuuston nuoret opiskelevat valtuutetut.
Olli-Poika Parviainen (vihr.), Tiina Elovaara (ps.) ja Ilkka Sasi (kok.) ovat Tampereen kaupunginvaltuuston nuoret opiskelevat valtuutetut.

Politiikka ei kiinnosta suomalaisia nuoria. Monet ovat pettyneitä perinteiseen puoluepolitiikkaan ja ajattelevat, että sitä kautta ei voi vaikuttaa.

"Jos tyydytään siihen, että ei se kuitenkaan mitään vaikuta, niin sittenhän se on niin", toteaa perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Tiina Elovaara, 25. "Sanoisin näille, että mitä olette ajatelleet tehdä, että näin ei olisi?"

Tampereella on 35 000 opiskelijaa. Tästä huolimatta viime kunnallisvaaleissa kaupunginvaltuustoon asti pääsi ainoastaan kuusi alle 30-vuotiasta ehdokasta. Alle 25-vuotiaiden nuorten aikuisten äänestysprosentti oli Tampereella vuoden 2008 vaaleissa vaatimattomat 38 prosenttia.

Myös vihreiden kaupunginvaltuutettu, apulaispormestari Olli-Poika Parviainen, 31, on sitä mieltä, että nuorten kannattaa lähteä mukaan politiikkaan.

"Suomen poliittinen järjestelmä toimii puoluepolitiikalla. Jos nuoret eivät lähde mukaan politiikkaan, se tarkoittaa, että se porukka on entistä vanhempaa. Se voi näkyä päätöksenteossa nuorten kannalta huonoina päätöksinä. Paras keino uudistaa poliittista järjestelmää on lähteä siihen mukaan ja korjata sitä."

Vaikka matka yliopiston penkiltä kaupunginvaltuustoon voi tuntua pitkältä, kynnys politiikkaan mukaan lähtemiseen on matala.

"Olen sanonut, että jokainen päivittäin sanomalehtiä tai yleensä uutisia seuraava henkilö on potentiaalinen politiikko", sanoo kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Ilkka Sasi, 25. "Halutessaan mukaan politiikkaan kannattaa liittyä puolueen jäseneksi esimerkiksi nuorisojärjestön tai opiskelijajärjestön kautta."Tampereen eri korkeakoulujen opiskelijoiden Ryhmä 35 000 järjestää osana "Missä sinun äänesi on?" -kampanjaansa kolmen Aatetorin sarjan korkeakoulujen pääkampuksilla.

Aatetoreilla opiskelijat voivat tutustua puolueisiin sekä poliittisesti sitoutumattomiin järjestöihin. Torien tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita asettumaan ehdolle kunnallisvaaleissa, nostaa nuorten äänestysaktiivisuutta ja tuoda esiin opiskelijoiden mahdollisuuksia vaikuttaa kunnallispolitiikassa.

Mikä sitten ajaa nuoria opiskelijoita mukaan kunnallispolitiikkaan?

"Maailmantuskasta kaikki lähti", naurahtaa Olli-Poika Parviainen. "Meni hermot kotisohvalla makaamiseen ja asioiden puimiseen siellä. Päätimme kaverin kanssa perustaa vihreille nuorisoyhdistyksen Tampereelle. Sitten yksi asia johti toiseen."

Halu vaikuttaa kotikaupungin asioihin sai Tiina Elovaaran lähtemään ehdolle kuntavaaleihin. Elovaara oli tosin ollut jo sitä ennen ehdolla eduskuntavaaleissa.

"Paljasjalkaisena tamperelaisena kaupungin asiat ovat lähellä sydäntä", Elovaara sanoo. "Olen yläasteikäisestä asti ollut aktiivinen tyyppi. Olin oppilaskunnassa ja urheilutoiminnassa mukana. Kunnallispolitiikkaan vaikuttamaan lähteminen oli luontevaa jatkoa persoonalleni."

Tampereen asiat ovat tärkeitä myös Ilkka Sasille.

"1800-luvulle ulottuva paikallinen sukuhistoria tekee Tampereesta paikkakuntana minulle erittäin läheisen."Puoluepolitiikan imago ei ole kovin nuorekas. Tampereen kaupunginvaltuuston nuoret opiskelijaedustajat eivät kuitenkaan ole sitä mieltä, että politiikka olisi vain vanhojen herrojen ja rouvien kerho.

"Nuori poliitikko saa äänensä kuuluviin politiikassa, jos hän kykenee ottamaan kantaa myös yleispoliittisiin ja ikääntyneempien ihmisten kysymyksiin", pohtii Ilkka Sasi. "Itsensä leimaaminen pelkäksi nuorison asioihin kantaa ottavaksi edustajaksi johtaa myös poliittisen vaikutusvallan marginalisoitumiseen."

"Alkuun oli aika suuri voimattomuuden tunne", Tiina Elovaara myöntää. "Nuorena ja innostuneena halusin edistää asioita ja kyllä siinä muutamaan kertaan joutui törmäämään siihen faktaan, että asiat eivät tapahdu sitä mukaa kuin ehkä toivoisi. Mutta se ei tarkoita sitä, että toiminnalla ei olisi merkitystä. Asiat eivät vain ehkä tapahdu sillä tavalla kuin on ajatellut."

Myös Olli-Poika Parviaisen mielestä nuori edustaja saa äänensä kuuluviin.

"Pojittelua ja iän aiheuttamaa väheksymistä tulee silloin tällöin vastaan, mutta se on ohimenevä ongelma. Enää sitä ei kauheasti tapahdu, kun on apulaispormestarina. Ihminen voi turhautua siihen, että politiikka on ryhmätyötä. Jos yksilöllä on hyvä idea, mutta hän ei saa muita kannattamaan sitä, se voi turhauttaa."Samuli HuttunenAatetori Tampereen yliopistolla 4.4.2012 klo 10-14, Päätalon aula

http://www.jokakuudes.fi/Olli-Poika Parviainen, 31Pääaine: interaktiivinen mediaVihreiden kaupunginvaltuutettu

Tampereen apulaispormestariMukana perustamassa Vihreiden nuorisoyhdistystä 2003, valtuustossa varavaltuutettuna 2005 lähtien, valtuutettuna vuodesta 2009"Kunnallispolitiikassa päätetään, miten meillä järjestetään työllistymispalvelut, miten mielenterveyspalvelut toimivat, miten lastensuojelu pelaa."

Tiina Elovaara, 25Pääaine: kasvatustiedePerussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Anne Louhelaisen avustajaMukana politiikassa vuodesta 2006, ehdolla eduskuntavaaleissa 2007, valtuutettuna vuodesta 2009"On huolestuttavaa, että nuorten yhteiskunnallinen osallistuminen on meillä iso kysymysmerkki."

Ilkka Sasi, 25Pääaine: finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimiKokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

Tamyn edustajiston jäsenMukana politiikassa vuodesta 2002, kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2009"Kuntapolitiikan kautta kykenee vaikuttamaan palvelujen sijaintiin ja järjestämistapaan, sekä maankäyttöä, asumista ja liikennettä sivuaviin hankkeisiin. "| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto