Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lopullinen totuus: Kannabiksen laittomuus syrjäyttää nuoria

Kukaan ei tiedä kannabiksen käyttäjien todellista lukumäärää Suomessa. Sen tiedämme, että valtaosa kannabiksen käyttäjistä on nuoria miehiä. Arvioiden mukaan kannabista kokeilleita on lähes miljoona. Suurin osa heistä salaa käyttönsä, mikä on hyvin ymmärrettävää. Käyttäminen on laitonta, ja kiinnijäämisestä tulee aina huumausainemerkintä viranomaisten tietoon. Tieto ei ehkä häviä viranomaisrekistereistä koskaan.

Vähättelemättä liialliseen käyttöön usein liittyviä terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja monelle kannabiksen käyttäjälle kiinni jääminen on pahin seuraamus, mitä käytöstä voi aiheutua. Se voi aloittaa nuoren miehen tien kohti syrjäytymistä.Koska tieto huumausainemerkinnästä menee helposti koulun tietoon, nuori voi menettää opiskelupaikkansa. Toista opiskelupaikkaa voi olla vaikea saada, samaisesta merkinnästä johtuen.

Mikäli tieto merkinnästä tulee työnantajan tietoon, nuori voi menettää työpaikkansa. Monet työnantajat tekevät myös jo henkilöstöä palkatessaan erilaisia turvallisuusselvityksiä. Näitä epävirallisia kyselyitä tehdään paljon, tuhansittain joka vuosi. Vaikka poliisin ei virallisesti pitäisi näissä kyselyissä kertoa henkilön mahdollisesta huumausainemerkinnästä, käytännössä huumausainemerkintää pidetään sellaisena rikoksena, että siitä mainitaan hyvin helposti, ihmisenä toiselle.

Oikeudellisella kontrollilla on myös muita syrjäytymistä mahdollisesti edistäviä vaikutuksia. Kannabiksen käyttörikoksesta tuomittu ei välttämättä saa ajokorttia ajoissa ikätovereihinsa verrattuna tai hän ei saa toimia järjestysmiehenä. Huumausainemerkintä voi vaikuttaa isän oikeuksiin suhteessa lapseensa.

Käyttäjille kannabis ei välttämättä ole sen kummempi päihde kuin laillisetkaan päihteet, mutta laittomuuden seurauksena hänen kunnioituksensa muitakin lakeja kohtaan voi horjua.

Huumemarkkinoihin itsessään liittyy useita riskitekijöitä. Laittomilta markkinoilta kannabista hankkiessaan nuorelle voi tulla eteen kaikenlaisia huomattavasti vaarallisempia aineitta. Osaksi kontrollin takia osa nuorista siirtyy tilaamaan internetistä synteettistä kannabista, sillä kaikkia synteettisiä aineita harvoin ehditään luokitella laittomiksi huumausaineiksi "reaaliajassa". Uusiin, huonosti tunnettuihin synteettisiin aineisiin liittyy kuitenkin merkittäviä terveysriskejä - käyttöön voi jopa kuolla.

Kiinnijäämispelko voi aiheuttaa sen, että käytön mahdollisesti aiheuttamista ongelmista ei uskalleta puhua ja hakea apua. Kaikki tämä juuri sinä aikana, kun näiden nuorten miesten pitäisi olla valmiina kiinnittymään ja liittymään yhteiskuntaamme.Väestötasolla asenteet kannabista kohtaan ovat lieventyneet. Varsinkin nuorten suhtautuminen kannabista kohtaan on liberalisoitunut huomattavasti.

Voidaankin kysyä, olisiko jo nyt syytä miettiä myös syrjäytymisen ehkäisyä keskusteltaessa kannabiksen käytön rangaistavuudesta. Kannabiksen käyttörikoksen poistaminen voisi kenties ehkäistä edes muutaman tuhannen nuoren syrjäytymistä.Jussi Perälä

Kirjoittaja on suomalaisesta huumekaupasta tohtoriksi väitellyt tutkija

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (16)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. sivustaseuraaja (01.04.12, kello 6:30)

  Suurin haitta kannabiksessa on että se aiheuttaa mielenterveysongelmia. Vakavat masennukset, psykoosit ja skitsofreniat ovat lisääntyneet Suomessa sekä muualla länsimaissa, ja yhtenä todennäköisenä syynä ovat nämä "miedot" huumeet.

 2. toinen sivustaseuraaja (01.04.12, kello 11:46)

  Tarvittaisiin 10 000 – 25 000 kannabiksen viihdekäytöstä raitistettua nuorta, jotta saataisiin yksi skitsofrenia ehkäistyä. Alkoholi on paljon vaarallisempi päihde kuin mikään huume.

  Huumeita laillistaneissa maissa haitat ovat vähentyneet. Nyt saamme ihan liikaa päihdehaittoja kieltolakien takia, myös artikkelissa mainitut kannabiksen käyttäjien kuolemat ovat turhia, kieltolain aiheuttamia. Kieltolaki ja sosialismi ovat kauniita ajatuksia, mutta ne eivät toimi.

  www.laakarilehti.fi/files...
  liberalismi.net/wiki/Huum...

 3. budeater (01.04.12, kello 19:02)

  Alkoholi on huume pahimmasta päästä.
  Alkoholi on luonteeltaan amfetamiinin ja
  heroiinin välimuoto.

 4. js (02.04.12, kello 14:15)

  huomioikaa myös se että jotkut ihmiset käyttävät kannabista sen takia esim töissä/koulussa että joillakin se parantaa keskittymiskykyä!! Kaikilla kyseinen aine ei tietenkään toimi samalla tavalla...joillakin se voi aiheuttaa masennysta ym. Mutta mielestäni sen voisi lääkekäytössä ainakin sallia näin aluksi ja jos huomataan että siitä ei ole pidemmällä tähtäimellä mitään suurta haittaa kohtuu käytössä niin sen voisi laillistaa kokonaan!!! Alkoholi on huomattavasti vaarallisempaa ja viina on pahin peto suomessa!! Kuinka monta perheväkivaltaista on ollut viinan ja lääkkeiden vaikutuksen alaisena ja nuoret varsinkin tekevät viinan vaikutuksen alaisena vaikka mitä kamalaa!! Kohtuu määränä kannabis pitää järjen juoksun kohdallaan ja en ole ketään tuntenut kuka olisi sen vaikutuksen alaisena jotain todella typerää keksinyt!!

 5. Antti Laine (02.04.12, kello 21:04)

  sivustaseuraaja:

  Skitsofrenia ei ole yleistynyt Suomessa. Asiasta tuntuu löytyvän huonosti tilastoja, mutta vuosina 1995-2001 uusien potilaiden määrä on pysynyt tasaisena [1] ja vuosina 2001-2010 hoidettujen potilaiden määrä on laskenut väestötasolla 1,3 %:sta 1,0 %:iin [2].

  Britanniassa tutkijoiden mukaan skitsofrenian olisi pitänyt yleistyä väestössä, jos aiemmat väitteet kannabiksen vaikutuksesta mielenterveyteen pitäisivät paikkansa. Tutkijat kävivät läpi 600000 potilaan tiedot 10 vuoden ajalta, mutta mitään kasvua ei kuitenkaan havaittu [3].


  Ja vaikka yhteys olisi, ei se olisi mikään peruste aiheuttaa lisäongelmia rankaisemalla käytöstä.

  [1]: www.stakes.fi/verkkojulka...
  [2]: www.stakes.fi/tilastot/ti...
  [3]: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubm...

 6. Skeptikko (03.04.12, kello 19:44)

  "sivustaseuraaja (01.04.12, kello 6:30)

  Suurin haitta kannabiksessa on että se aiheuttaa mielenterveysongelmia. Vakavat masennukset, psykoosit ja skitsofreniat ovat lisääntyneet Suomessa sekä muualla länsimaissa, ja yhtenä todennäköisenä syynä ovat nämä "miedot" huumeet." Kas, tässä huomaamme taas yhden median propagandan uhreista otan osaa kannastasi, mutta tähän mennessä ollaan nyt näin todettu:"Ei ole mitään varmoja todisteita/tutkimuksia tehty asian vuoksi kannabiksen fyysiseen kuntoon tai psyykkisiin ongelmiin liittyvistä haitoista, joissa oltaisiin panostettu tutkimuksiin ajalla ja rahalla sen lisäksi ollaan todettu että näillä joille se puhkeaisi on ollut sukurasitusta tässä sairaudessa, muutenkaan tutkijoilla ei ole mitään intrestiä tutkia asiaa sen paremmin ottaen huomioon että onko kannabiksen käyttäjä käyttänyt myös alkoholia ja jos on niin kuinka usein." tuli tässä kirjoitellessa mieleen muuten eikö USA:ssa todettu se vaaralliseksi päihteeksi syystä että he olivat tappaneet useita simpansseja kokeillassaan marihuanaa jointti savunaa hengitettäessä maskista ilman happea taisivat kuolla tupakan savunvuoksi häkämyrkytykseen ja hapen puutteeseen... mutta btw asiasta kolmanteen oletko tiennyt että sanaa juoppohullu ei välttämättä käytetä turhaan ja sitä mitä vaikutuksia mentaliteettisesti alkoholi aiheuttaa itse olen ollut kuivilla alkoholista nyt päälle vuoden joten voisin väittää että masentuneisuus on huomattavasti vähentynyt. Lyhennettynä tässä on aika laajoja asioita käsiteltävissä joten idioottejen ei tarvitse tulla pätemään asioita mitä ei tiedä "4 real" alkoholi on kuitenkin liuotin, joka on monin puolin elimistölle ja mentaliteettisesti paljon haitallisempaa kuin kannabis ja tämä ei ole edes kiistanalainen puheenaihe vaan selvää faktaa. Jollet usko kokeile itse tai puhu jonkun kanssa joka "OIKEASTI" olisi tullut skitsofreenikoksi pelkästään kannabiksesta ilman että alkoholilla tai sukurasituksissa olisi mitään perää... Onnea matkaan! ;)

 7. Juntitontyhmiä (04.04.12, kello 14:59)

  Taas pellet valittamassa että mielenterveys ongelmia kannabiksesta, kyllä niitä tulee ihan siitä paskasta alkoholistaki yhtä paljo ja latelette vaan aina negatiiviset asiat kannabiksesta. Lailliseks vaan.

 8. lasketaan (08.04.12, kello 20:26)

  "Kannabiksen käyttörikoksen poistaminen voisi kenties ehkäistä edes muutaman tuhannen nuoren syrjäytymistä."

  Varmaankin vuodessa?

  Asun kunnassa, joka on noin prosentti suomesta. Eli tämän kokoisessa kaupungissa se olisi n. 20 vuodessa. Varmaan tutkijan valistunut arvaus on sinnepäin.

  Otetaan sitten arvio huumeita vastustavan järjestön sivuilta siitä, paljonko yksi hampusta syrjäytynyt maksaa vuodessa. Miljoonan.

  Eli vuodessa 2 miljardia, kahdessa 6 miljardia, kolmessa 12, neljässä 20, viidessä vuodessa 30 miljardia, kuudessa vuodessa 42 miljardia!

  Vertailun vuoksi suomen budjetti on noin 50 miljardia. Voi toki olla, että joku numero on pielessä. Asian tarkemmin laskemisessa on jollekin hyvä gradun aihe. Samalla pitää toki saada parempi lukuarvo syrjääntyneiden määrälle

 9. Janne (26.04.12, kello 15:39)

  Eikö kenelläkään vastustajalla ole käynyt mielessä hyödyntää näitä harrastelijoita? Jos vuosia on kasvatellut kannabista niin voisi velvoittaa kannabiksen kasvattajat kasvattamaan muitakin kasveja. Voisi olla luvallisen kasvatuksen peruste. Myös itse kasvia voisi kasvattaa lääkekäyttöön ja ruoaksi kotimaisille markkinoille. Suomessa toisin sanoen on armeija kasvattajia, joista monet työttömiä, vaikka he voisivat kasvattaa ammatikseen.

  Ostakaa tiukkapipot öljyhampun siemeniä ja murskatkaa leipätaikinan sekaan. Älkää kuumentako mielellään 175 c koska omega-rasvahapot tuhoutuvat. Ei ole paremman makuista leipää kuin hampunsiemillä terästetty. (Pilveen ette sitten pääse :) )

 10. hmm (25.05.12, kello 8:30)

  Ainakin kannabiksen lääkinnälliseen käyttöön olisi helponnettava.Itse sairastan MS tautia,lääkekannabista on haettu mutta ei ole myönnetty,morffiinia ja voimakkaita opiaatteja kyllä saisi niin paljon kun haluaisi,niihin vaan jumalattomasti koukkuun,yhdessä vaiheessa kieltäydyin morffiinista ja voimakkaista opiaateista sen jälkeen sain kuulla että on turha hakea lääkekannabista koska on kieltäytynyt jo markkinoilla olevista kipulääkkeistä. Jokainen joka yhtään tietää kannabiksesta ja sen vaikutuksesta tajuaa että tuo on aivan älytön systeemi...

 11. Sikamaster (15.06.12, kello 14:51)

  " Vakavat masennukset, psykoosit ja skitsofreniat ovat lisääntyneet Suomessa sekä muualla länsimaissa, ja yhtenä todennäköisenä syynä ovat nämä "miedot" huumeet."

  Ei vaan syy on nykyaikaisessa elämänmenossa ja talousjärjestelmä joka on perusluonteeltaan skitsofreninen. Ihan tosissaan, hahmottaako joku jotain yleistä järkeä näissä EU:n rahakriiseilyissä? En minä ainakaan. Joten kun koko maailma on mennyt hulluksi voivat yksilöt tehdä sitä myös.

  "Eikö kenelläkään vastustajalla ole käynyt mielessä hyödyntää näitä harrastelijoita?"

  Tämä on itsellänikin jäänyt suureksi kysymysmerkiksi. Kasvien kasvattaminen nykyaikaisilla laitteilla on tehokasta ja helppoa. Aeroponiikka, kasvatusteltat, aktiivihiili-ilmansuodatus jne. mahdollistavat uskomattoman tehokkaan viljelyn pienissä tiloissa. Nyt kun ihmisille ei saa viljellä turvallisia kannabistuotteita niin jengi tilailee kaiken maailman synteettistä paskaa ympäri nettiä. Ja lasaretit raikaa.

  En todellakaan sano että kenenkään tulisi käyttää huumeita mutta fakta on se että niitä käytetään. Tähän käyttöön, kuten alkoholin ja tupakan, liittyy sille ominaisia riskejä. Kaikkein tehokkain ulostulo saadaan aikaan kun tähdätään noiden riskien minimointiin eikä vain aivottomasti kielletä kaikkea joka siis vain lisää riskejä.

 12. Tabu (18.06.12, kello 19:44)

  Väittäisin että osa syy masennukseen ja vainoharhaisuuteen on ganjan laittomuudesta johtuva "kuumotus" ja pelko "normaalien" ihmisten suhtautumisesta asiaan...

  Jos se olisi vapaata. Meno olisi paljon vapautuneempaa jo muutenki sisäänpäin kääntyneiden Suomalaisten kesken.

  Alkoholi- ja lääkemonopoli määrää pelisäännöt tässä asiassa. Ei vapaana kasvavasta kasvista voi kukaan saada voittoa, niin se ei markkinataloudessa ahneita rahasikoja hyödytä.. Siinä taitaa olla suurin syy ganjan laittomuuteen..

 13. veiikko420 (20.06.12, kello 16:27)

  hieno ajatus :D

 14. Rosita Juurinen (27.07.12, kello 13:13)

  YAD Youth Agaisnt Drugs ry on tehnyt kannanoton, jonka yhtenä ehdotuksena on lisätä huomautusmenettelyä sakkorangaistuksen sijaan sekä nostaa esiin ongelmat poliisirekisterien käytössä (vuodot).
  Kannanoton voi allekirjoittaa netissä tai YAD:n infolla kesäfestareilla.

  Aiheen ympärille on rakennettu kesäkamppis: "Myssy pois silmiltä!" jota toteutetaan siis mm. YAD:n festarityössä ja nettikeskusteluissa. Keräämme myös käyttäjien kokemuksia syrjäyttävistä kokemuksista kannabiksesta kiinnijäämisen yhteydessä.

  Kannanottoon voi
  *tutustua: www.yad.fi,
  *tykätä ja keskustella: www.yad.fi/myssy
  *nettiadressin allekirjoittaa: www.adressit.com/ota_kant...

  Aika pitkälti samoilla linjoilla ollaan kuin Jussi!

 15. Jani-Petteri (04.09.12, kello 12:37)

  Asiallinen kirjoitus asiaa tuntevalta ihmiseltä! Kiitos tästä, vielä kun tällaisia saisi valtamedioihinkin.

 16. saaralainen (07.05.13, kello 10:25)

  no jaa,minulla ollut kannabispsykooseja kyllä.johtuuko seplekästään siitä ei ja joo jankuto jankuti..ja olen nähnyt vieretä kuin addiktio voi johtaa syvään ahdistuksene ja masennukseen.lääkkenä joo joillekin mutta kommentisi on samankaltinen kun että työpaikalla ei saanut juode shampaniaa niin sen takiasyrjäydymme.JOs jollain on sitä kannabista virtsassa niin toki se on heti ongelma,mutta kyllä päihteiden käyttö suomessa aiheutta alukuisia ongelmia tietenkin syyt ovat moniulotteisia eikä yski selitteisiä takana ylsena traumoja minkä takia ilmenee mitä vaan ihmisillä tapan apaeta päihteisiin.
  Olen myös kokenut sen että pitkään käyttäjien joukossa joissain voi olla mennyt siihen pisteeseen että he neäkevät ja kokevat kaiken erikaltaisena kun muut..eli vähän kun se joka juo joka päivä alkoholia näkee maailman eri tavalla..itse raitistuin kokonaan sian terapiaa yms.siihen loppu se helvetti,laitoskierre yms.nyt huomaan että ei se kannata lisäksi meillä joillain ihmisllä on lapsia,siitä tulee aina ongelmia ja jotkut eivät sitä ymmärrä.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto