Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kaksintaistelu piraattilahdella

Silmälaput tutisevat ja lankut natisevat, kun tekijänoikeustaistelun ääripäät kommentoivat piratismiin liittyviä väitteitä.

1. Piratismi aiheuttaa vuosittain satojen miljoonien eurojen kokonaistappiot suomalaiselle yhteiskunnalle

Antti Kotilainen, tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja"Viimeisin laaja asiaa käsitellyt tutkimus on vuoden 2010 tekijänoikeusbarometri. Sen mukaan piratismin aiheuttamat kokonaistappiot yhteiskunnalle ovat 355 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on laskettu vähittäismyyntihintojen mukaan, joten siihen kuuluvat menetykset veroina, kaupan osuuksista, oikeudenhaltijoilta jne.

Tutkimuksessa haastateltiin 3000:ta ihmistä. Laittomasti tiedostoja ladanneilta kysyttiin, että jos laitonta lataamista ei olisi olemassa, olisiko ostanut tuotteen laillisista lähteistä. Jopa 30 prosenttia olisi ostanut tuotteen. Piratismin aiheuttama tappio laskettiin tämän luvun perusteella."

Pasi Palmulehto, piraattipuolueen pj"Yksityistä kopiointia kutsutaan nykyään usein piratismiksi ja sen vaikutuksia on tutkittu kymmenin tutkimuksin. Tulokset eivät ole lainkaan itsestään selviä.

Harvempi tutkimus toteaa piratismista aiheutuvan merkittävää tappiota, kun suurin osa taas toteaa sillä olevan vain pienet vaikutukset tai sen olevan jopa taloudellisesti hyödyllistä. Muun muassa Hollannin valtio teetti tutkimuksen, joka totesi yksityisestä kopioinnista olevan sadan miljoonan vuotuinen hyöty. Väitteet satojen miljoonien tappiosta Suomelle ovat propagandistista roskaa."

2. Piratismista kärsivät eniten pienet artistit, joten se yksipuolistaa kulttuuritarjontaa

Antti Kotilainen, tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja"Piratismista kärsii koko luovan alan ketju, lähtien yksittäisestä taiteilijasta päätyen lopulta kuluttajaan. Aloittelevan artistin tilanne on kuitenkin vaikeutunut huomattavasti verrattuna vaikkapa 10 vuoden takaiseen.

Levysopimuksen saaminen on vaikeampaa kuin ennen johtuen siitä, että alan yritysten riskinottokyky on vähentynyt merkittävästi. Perinteisesti yksi levy kymmenestä on voitollinen. Nettipiratismi kuitenkin syö tätä leipähammasta. Siksi marginaalisen musiikin kanssa ei uskalleta ottaa riskejä samalla tavalla kuin ennen. Sama koskee myös muita taiteentekijöitä."

Pasi Palmulehto, piraattipuolueen pj"Väittämä on täysin väärä. Piratismista kärsivät eniten megaluokan artistit. Ihminen on luonteeltaan sosiaalinen eläin, joka mielellään levittää tietoa fanittamistaan aiheista ja haluaa muidenkin tukevan niiden jatkuvuutta. Samalla asiakkaaksi ohjautuva ihminen kuitenkin tiedostaa eri artistien tuloerot ja tukee mieluimmin sitä artistia, jolla toimeentulo on tiukemmalla.

Lisäksi pienille ja uusille artisteille nettilatailun aiheuttama suusta suuhun kiertävä fanitus on usein ainoa tapa, jolla itsensä voi lyödä pinnalle ja jota kautta uudet ostajat löytävät artistin."

3. Piratismista tuomitut rangaistukset ovat ylimitoitettuja

Antti Kotilainen, tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja

"Suomessa yksikään henkilö ei ole joutunut vankilaan puhtaasti tekijänoikeusrikosten takia sen 12 vuoden aikana, minkä olen ollut toiminnassa mukana. Parin viime vuoden aikana on tuomittu ehdollisia 3-4 kuukauden vankeusrangaistuksia.

Suomessa tekijänoikeusrikosten rangaistuasteikko on pohjoismaisittainkin alhainen. Maksimirangaistus on 2 vuotta vankeutta. Jos ajatellaan piratismin aiheuttamaa vahinkoa, rangaistusasteikkoa voisi kiristää. Siviilioikeudelliset vahingonkorvaukset, joiden suuruus riippuu jaetun aineiston määrästä, eivät ole rangaistuksia. Vain sakko tai vankeus on rangaistus."

Pasi Palmulehto, piraattipuolueen pj

"Tekijänoikeusloukkauksista tuomitut yksityiset kansalaiset saavat monesti pahemman tuomion kuin elinikäisiä vammoja tai traumoja tuottaneet. Tuomiot perustuvat hatusta vedettyihin arvioihin ja epäilyihin, eikä niille löydy edes faktapohjaa sille, paljonko jokin kopiointi olisi saattanut aiheuttaa tulonmenetystä.

Yksityisen oikeusturva on unohdettu täysin. Jos tekijänoikeuslaki olisi aina ollut yhtä tiukka kuin nykyään, suurta osaa nyt käsillämme olevasta teosvalikoimasta ei olisi voitu ikinä julkaista. Esimerkiksi lähes koko Disneyn tuotanto perustuu tekijänoikeuksien polkemiseen."

4. Piratismi pakottaa viihdeteollisuuden muuttamaan toimintatapojaan kuluttajaystävällisemmiksi

Antti Kotilainen, tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja

"Luova ala tiedostaa, että viihteen ja kulttuurin kuluttaja on nykyään netissä. Siihen on alalla pakko sopeutua ja palveluita on saatava tarjolle. Esimerkiksi musiikin osalta tilanne on tällä hetkellä hyvä.

Piratismi kuitenkin vaikeuttaa tätä kehitystä. Kun myyntipaikkaa nettiin suunnitteleva yrittäjä tekee laskelmia kannattavuudesta, ja vieressä on samantyylinen palvelu, joka ei maksa korvauksia kenellekään, on kynnys laillisen kauppapaikan perustamiseen isompi. Laillisen talouden kilpailu on hyvästä, mutta laittomien palveluiden kanssa kilpaileminen ei ole reilua."

Pasi Palmulehto, piraattipuolueen pj

"Yksityinen kopiointi on jatkunut niin kauan, kuin kulttuuria on tehty. Se on ollut mukanamme hyräilynä, viheltelynä, C-kasettien kopiointina, radiotallennuksina, cd-levyissä ja nyt internetin kautta tapahtuvana.

Aina vähitellen yksityinen kopiointi on pakottanut viihdeteollisuuden parantamaan palveluitaan, kehittämään liiketoimintamallejaan tai muutoin tarjoamaan ostajalle jotakin, jota ei vielä ole niin helposti saavutettavissa. Tekijänoikeusjärjestöt ovat yrittäneet kieltää gramofonin, radion, television ja kasettinauhurin. Nyt hyökkäys kohdistuu internetin käyttöön."Juho-Matti Paavola

Piratismi!

Piratismi on ilman oikeudenhaltijoiden lupaa tapahtuvaa tallenteiden valmistamista ja levittämistä yleisölle.Siihen kuuluvat mm. luvaton suojatun materiaalin välittäminen internetissä, luvaton valmistaminen muuhun kuin yksityiseen käyttöön, piraattitallenteiden maahantuonti ja piraattituotteiden tai teoskopioiden myyminen.Suomessa oli vuonna 2010 yli 125 000 kotitaloutta, joissa jaettiin aktiivisesti piraattiaineistoja tietoverkkoihin.Lähde: TTVK ry

Hide your ass!

Isoveli valvoo netinkäyttäjiä ahkerasti. Selaajat tunnistetaan mm. yksilöllisen IP-osoitteen avulla. Epäileväinen netinkäyttäjän voi kuitenkin peittää identiteettinsä helposti välityspalvelimen eli proxyn avulla.1. Googlaa "anonymous proxy" ja valitse sopiva välityspalvelin, esimekiksi HideMyAss2. Kirjoita nettiosoite sille tarkoitettuun kenttään ja pääset haluamallesi sivulle tunnistamattomanaVälityspalvelin piilottaa vain käyttäjän perustiedot. Hieman enemmän osaamista vaativa VPN-palvelimen käyttö piilottaa tiedot tehokkaammin ja salaa liikenteen.Lähde: Digilelut.fi, PiraattiWiki| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. M. (01.04.12, kello 4:30)

    "Siviilioikeudelliset vahingonkorvaukset, joiden suuruus riippuu jaetun aineiston määrästä, eivät ole rangaistuksia. Vain sakko tai vankeus on rangaistus."

    Tämä on kyllä niin paksua saivartelua että huh huh. Eipä riitä kaverilla pokkaa kertoa ääneen, miten pahasti tekijänoikeusrikkomuksista määrätyt korvaukset ovat karanneet lapasesta. Palmulehtokin voisi terävöittää argumentointiaan lyömällä kylmiä lukuja pöytään.

    Aika monta pysyvää ruumiinvammaa saa aiheuttaa suomalaisille kitaransoittelijoille, ennen kuin päästään esim. tähän 800.000 euron lukuun. Sopii verrata myös esim. törkeistä raiskauksista tai henkirikoksista määrättyihiin korvauksiin: www.ts.fi/uutiset/kotimaa...

    Tyhmähän ei toki ole se joka pyytää, vaan se joka lain ja sen mukaisen tuomion kirjoittaa. Mutta mitäpä näistä, kiinni jää ja ristille joutuu kuitenkin vain kourallinen. Jos ei ole tyhmä ja nosta päätään liikaa esiin, niin leffansa saa kyllä kopioida kaikessa rauhassa.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto