|
Oppositio ja Joonas Lepistö (sd) sen mukana ovat selvästi ymmärtäneet hallituksen linjaukset yliopistojen kehittämiseksi täysin väärin.
Lepistö kirjoitti (Aviisi 6/08) näkemyksiään aiheesta otsikolla “Yliopistouudistus tuo epätasa-arvoa". Uhkakuvien maalailun sijaan korkeakoulu-uudistus on nähtävä suurena mahdollisuutena.
Tällä hetkellä maamme yliopistojen toimintaedellytykset eivät ole läheskään samalla tasolla muiden modernien eurooppalaisten tai yhdysvaltalaisten yliopistojen kanssa. Korkeakoulu-uudistus on merkittävä edistysaskel kohti korkeakoulujemme tasa-arvoa ja parempaa kilpailukykyä suhteessa kansainvälisiin kilpailijoihin.
Suomalaisille korkeakouluille luodaan tasa-arvoiset mahdollisuudet vastata kovenevaan kansainväliseen kilpailuun osaajista ja tutkimusrahoituksesta.
Sosialidemokratian hengessä tämäkin asia halutaan nähdä niin, että jollekin enemmän on toiselta pois. Korkeakoulutus saa innovaatioyliopistoon uutta rahaa, jota ei ilman uudistusta olisi tullut. Se raha ei ole keneltäkään pois.
Hallitus on selkeästi ilmoittanut, että valtio takaa yliopistojen perusrahoituksen myös jatkossa. Nyt tarjoutuva mahdollisuus ulkopuolisen lisärahoituksen hankkimiseen on toivottu uudistus. Yliopistoja ei myöskään pakoteta siirtymään säätiömalliin, vaan kaikille yliopistoille on haluttu tarjota yhdenvertainen mahdollisuus valita.
Yliopistolain uudistus, korkeakoulujen rakenteellisen kehittämisen hankkeet ja yliopistojen taloudellisen autonomian lisääminen ovat kaikki odotettuja toimenpiteitä, joiden perimmäinen tavoite on koulutuksen ja tutkimuksen laadun vahvistaminen.
Ei ole tarkoituksenmukaista luoda turhaa vastakkainasettelua suomalaisten yliopistojen välille. Kotimainen korkeakoulukenttä on pikemminkin nähtävä yhteisenä kilpailijana kansainväliselle korkeakoulutukselle.
Kuten kansanedustaja Marja Tiura (Aviisi 5/08) totesi, kehitys ei tule johtamaan yliopistokoulutuksen keskittymiseen vain Etelä-Suomeen, vaan jatkossakin yliopistoverkkomme on riittävän laaja.
Innovaatioyliopisto on Suomen korkeakoulujen kehittämisen kärkihanke. Jostakin on aloitettava. Kokonaisvaltainen uudistaminen ei tapahdu hetkessä, ja parhaimpaan lopputulokseen pääsemiseksi on otettava askel kerrallaan.
Meneillään oleva korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen on niin merkittävä uudistus, että tavoitteisiin pääsemiseksi keinoja ja rahanjakoperusteita on uskallettava tarkastella avoimin mielin.
On ensiarvoisen tärkeää, että myöskään jatkossa uudistukset eivät uhkaa tieteen ja taiteen vapautta. Myös opiskelijoiden edustus hallinnon kaikilla tasoilla on säilytettävä. On kuitenkin lakattava näkemästä demokratiaa ja tasa-arvoa uhkaavia mörköjä siellä, missä niitä ei ole.
Sofia Vikman
Tampereen Yliopiston
Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja,
Kokoomuksen Opiskelijaliitto
Tuhatkunnan varapuheenjohtaja
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen