Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Hakusessa tylsä ja savuton vuokralainen

Moni opiskelija hyppää kesällä vuokranantajan rooliin.

Anja Keräsellä on ollut hyviä ja huonoja alivuokralaiskokemuksia.
Anja Keräsellä on ollut hyviä ja huonoja alivuokralaiskokemuksia.

Ilmaisella asunnonvuokra-
ilmoituksia välittävällä nettisivustolla käy keväällä kuuma parinhaku. Sivuilta löytyy kymmenittäin ilmoituksia innokkailta asunnontarjoajilta ja -hakijoilta, jotka kaikki etsivät täydellistä kesäkämppää tai luotettavaa ja harmitonta kesävuokralaista.

Kesätyöhön toiselle paikkakunnalle lähtevä opiskelija hyppää vuokralaisen roolista usein ensimmäistä kertaa vuokranantajan saappaisiin. Tuttuun kämppään on kätevä palata syksyllä, mutta harva haluaa maksaa kesän ajan kahta vuokraa.


Teatterin ja draaman tutkimusta opiskeleva Anja Keränen vuokrasi poikaystävänsä Henri Luhtalan kanssa kaksionsa toissa kesänä unelmavuokralaiselle. Kiltti, kesätöihin Tampereelle tullut poika siivosi paikat lähtiessään kiiltäviksi ja korvasi jopa hävittämänsä kuulakärkikynän.

Toisella kerralla ei käynyt yhtä hyvä tuuri. Asunto oli alle parikymppisen pariskunnan jäljiltä siivottomassa kunnossa, ja tavaraa oli rikottu ja kadonnut.

Jälkiselvittelyt venyivät pitkiksi. Lopulta Keränen ja Luhtala päätyivät vähentämään suureksi paisuneen sähkölaskun vuokralaisten maksamasta yhden kuukauden takuuvuokrasta.

"Luottamus tuntemattomiin vuokralaisiin siinä meni. En suosittele ottamaan kovin nuoria vuokralaisia, jotka pääsevät ensi kertaa pois kotoa bailaamaan", Keränen neuvoo.


Keränen ja Luhtala löysivät molemmilla kerroilla vuokralaiset Tamyn asunnonvälityksen kautta. Sosiaalipoliittisen sihteerin Niina Kiviahon mukaan ylioppilaskunnan asunnonvälitys vilkastuu keväisin.

"Lyhytaikaisia vuokra-asuntoja tarjotaan paljon, ja niitä välitetään kesäksi muillekin kuin korkeakouluopiskelijoille."

Huoneenvuokralain mukaan vuokralaisella on oikeus luovuttaa eli vuokrata asuntonsa eteenpäin enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan, mikäli tämä joutuu opiskelun, työn tai muun pätevän syyn takia oleskelemaan muualla. Vuokranantajalle on silti ilmoitettava asiasta kirjallisesti vähintään kuukautta ennen uuden asukkaan muuttoa.


Muualle suuntaava voi haeskella kesäkaupungista kämppää paikallisten korkeakoulujen verkkosivujen ja asuntosäätiöiden kautta. Lähes kaikkien kaupunkien opiskelija-asuntosäätiöt välittävät keväällä tyhjiksi jääviä asuntojaan kesän ajaksi muille. Muun muassa Helsingin Hoasin kesähaku on parhaillaan käynnissä.

Usein kämppä löytyy kavereiden kautta, ja joskus asuntoa kannattaa kysellä tai tarjota vaikka Facebookissa. Myös yritykset ovat luotettavia vuokralaisia: esimerkiksi kesäteatterit etsivät keväisin näyttelijöilleen paljon asuntoja.


Kesävuokrauksessa on kuitenkin omat kiemuransa. Toasin asuntotoimiston esimies Pia Ylimäki kertoo, että kesävuokrasopimukseen suhtaudutaan joskus turhankin rennosti.

"Moni ei oikein pidä sitä oikeana vuokrasopimuksena", Ylimäki harmittelee.

Toasin asunnon saa luovuttaa kesällä eteenpäin helposti. Vuokralaisen joutuu etsimään itse, mutta Toasin toimistosta saa valmiita kaavakkeita sopimusta varten. Sopimuksesta pitää toimittaa kappale myös Toasille.

Pia Ylimäki muistuttaa, että kesäsopimus on aina alkuperäisen asukkaan ja kesävuokralaisen välinen, ja lopullinen vastuu vuokran maksamisesta on alkuperäisellä vuokralaisella. Ongelmia tulee silti harvoin.

"Joillain on joskus jäänyt vuokria saamatta, joten vuokralainen kannattaa valita huolella."


Liisa Mayow, teksti
Heini Ojala, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto