Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mikä minusta tuli isona

Esiintyvä apina

"Ensimmäinen vuosi oli kauhean stressaavaa, koska meillä oli professorina Hannu Lauri, joka ei tuntunut ihan hirveästi jaksavan keskittyä opiskeluumme. Väritimme välillä kuraväreillä paperille ongelmia. En halunnut terapoida itseäni kaikkien kurssikavereiden kanssa, joten olin jo ensimmäisen joulun jälkeen lopettamassa huuhaalta tuntuvaa opiskelua. Koulutus ryhdistäytyi kyllä aika hyvin ensimmäisen puolen vuoden jälkeen."

Tampereen Teatterin näyttelijä Mari Turunen, 38, muistelee naureskellen opiskelujensa alkua Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella. Turunen oli harrastanut lapsesta asti teatteria ja hakenut jo lukioikäisenä Nätyyn. Odotellessaan opiskelupaikan saamista hän kävi Pohjois-Karjalan opistossa vuoden pituisen näyttelijäntyön linjan.


"Parasta opiskelussa Nätyssä oli, että teimme vähintään kaksi prokkista vuodessa. Opin, että on hyvin eritapaisia ohjaajia ja kaikkien kanssa pitää tulla toimeen."

Vuosikursseittain etenevä opiskelu oli hyvin käytännönläheistä. Turunen olisi toivonut lisää yleissivistävää opetusta, koska nuorimmat vuosikurssilla olivat 17-vuotiaita. Lisäksi hän on työskennellessään näyttelijänä toivonut, että opinnoissa olisi ollut enemmän tanssia ja kieliä.

"Me vietettiin opiskeluporukalla paljon aikaa myös vapaa-ajalla, jopa ihan liian paljonkin. Montussa harjoitellessa muiden alojen opiskelijoita näki vain, kun meni syömään. Muuten me pyörimme niin sanotusti ihan omissa paskoissamme. Jos opiskelisin nyt, vähentäisin tolkutonta alkoholinkäyttöäni."

Turusen aikana opintoihin kuului vain yksi televisiokurssi, muuten opinnot olivat teatteripainotteisia.

"Poliittiset satiirit Presidentin kanslia ja sitä edeltänyt Tasavallan presidentti ovat olleet loistava koulutus tällä iällä, koska ne tehdään kauhean nopeasti. Teksti tulee keskiviikkoiltana, torstaina kuvataan ja lauantaina tulee ulos."


Turusen opiskeluaikana Nätyä yritettiin siirtää Helsinkiin, jolloin hän sonnustautui Shakespearen Myrskyn Calibanin roolihahmon pukuun ja kulki vappumarssilla osoittamassa mieltään Nätyn lakkauttamista vastaan.

"Vastustan edelleen Nätyn siirtoa. Korkeakoulutus kasvattaa oikeanlaista näyttelijän itsetuntoa, koska kouluun on vaikea päästä ja se kestää neljä vuotta. Siitä voidaan tosin olla montaa mieltä, tarvitseeko näyttelijöitä valmistua niin paljon kuin nykyisin, koska kaikki eivät työllisty."

Turunen itse sai työkokomusta jo opiskeluaikana. Työkokemusta pystyi tosin hankkimaan opiskelujen alussa vain kesällä.

"Mitään koulun ulkopuolisia töitä ei saanut tehdä ensimmäisellä ja toisella vuosikurssilla muuta kuin Hannu Laurin Jumalan luvalla."

Ensimmäinen työkokemus, josta Turunen on ammatillisesti ylpeä, oli vuonna 1995 Pyynikin kesäteatterissa esitetty Kalle Holmbergin ohjaama Täällä pohjan tähden alla.

"Se oli niin hieno kokemus, että nostan sen ykköseksi kaikkien duunienikin ohi."


Turunen lopetti opinnot vuonna 1995, muttei tehnyt gradua. Aikaisemmin näyttelijä oli saanut yhtä palkkaluokkaa korkeampaa palkkaa, jos oli valmistunut, mutta korotus poistui samana vuonna kuin Turusen piti valmistua.

"Me saatiin silkalle laiskuudelle erittäin hyvä tekosyy, että me mukamas protestinoloisesti jätettiin valmistumatta. En ole kokenut tähän mennessä tarpeelliseksi sitä maisterin tai kandin tutkintoa."

Turunen sai heti opintojen loputtua kiinnityksen Lahden Kaupunginteatteriin. Koulutuksesta oli saanut hyvät valmiudet työn tekoon. Lahden jälkeen hänet kiinnitettiin eripituisilla pätkillä Tampereen teatteriin, kunnes kolmisen vuotta sitten hänet vakinaistettiin.

"Jos on terveen narsistinen luonne, näyttelijän työ on kyllä varsin tyydyttävää. Harjoitusprosessit voivat olla hauskoja, mutta myös vaikeita ja tympeitäkin. Tykkään enemmän esityksistä. Olen sillä tavalla apina, että haluan tehdä temppuja ja nautin siitä, kun ihmiset katsovat."

Tampereen Teatterin kesäloma alkaa toukokuun puolivälin jälkeen, mitä ennen pitää saada syksyn ensi-iltanäytelmät esityskuntoon.

"Haaveilen lämpimästä kesästä ja rentouttavasta lomasta, syksyllä haastavista töistä ja siitä, että pysyisin terveenä ja laihtuisin viisi kiloa", Turunen nauraa.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Heini Ojala, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto